Hoe verzorg je een ZZ plant? (2024)

De Zamioculcas Zamiifolia, of beter bekend als ZZ plant, is een onderhoudsarme plant die perfect is voor plaatsen met weinig licht. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over ZZ planten en hoe je ze succesvol kunt kweken.

Hoe verzorg je een ZZ plant? (1)

Geschreven door Roelof Jan Elsinga

Bijgewerkt op:

Hoe verzorg je een ZZ plant? (2)

De Zamioculcas Zamiifolia, ook wel bekend als de ZZ plant, is een onderhoudsarme plant die perfect is voor plaatsen met weinig licht. Als je iemand bent die vergeet om planten vaak water te geven, dan is dit een geweldige plant voor jou.

In deze gids bespreken we enkele van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van een ZZ plant. Deze onderwerpen komen aan bod:

  1. Je ZZ plant water geven
    1. Gele bladeren aan een ZZ plant
    2. Gerimpelde stengels op je ZZ plant
  2. Lichteisen voor je ZZ plant
    1. De groei van je ZZ plant stimuleren
    2. Een ZZ plant draaien
    3. Bruine stengels en/of zwarte vlekken op je ZZ plant
  3. Temperatuursvereisten
  4. Vochtigheidsniveaus
  5. Grond voor je ZZ plant
  6. Je ZZ plant bemesten
  7. Snoeien en trimmen van je ZZ plant
    1. Hoe snoei ik mijn ZZ plant goed zonder schade te veroorzaken?
  8. Je ZZ plant vermeerderen
  9. Je ZZ plant verpotten
    1. De juiste grond kiezen bij het verpotten van een ZZ plant
  10. Seizoensverzorging voor een ZZ plant
    1. Zijn er specifieke stappen die ik moet volgen om mijn ZZ plant winterklaar te maken?
  11. Plagen en ziekten
    1. Ziekten in je ZZ plant herkennen en behandelen
  12. Giftigheid voor je huisdieren
  13. Zamioculcas Raven
    1. Nieuwe bladeren
  14. Waarom groeit mijn ZZ plant niet of vertoont ze tekenen van onrust?
  15. Wat moet ik doen als mijn ZZ plant bladeren laat vallen?
  16. Conclusie

Het verzorgen van een ZZ plant is vrij eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens naar die dingen kijken, zodat je weer verder kunt met het verzorgen van je ZZ plant.

Je ZZ plant water geven

Terug naar boven

Een ZZ plant groeit uit een grote bol, rizoom genaamd, die lijkt op een aardappel. Deze bol slaat samen met de dikke stengels veel vocht op. Dit betekent dat je je ZZ plant niet vaak water hoeft te geven.

De ZZ plant gedijt goed als je het weken, soms maanden, vergeet water te geven. Als je ZZ plant geen nieuwe stengel met bladeren krijgt, kun je zonder problemen 2 maanden lang geen water geven. Als het een stengel begint te groeien, moet je het helpen door iets vaker water te geven.

Gele bladeren aan een ZZ plant

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (3)Als je je plant te veel water geeft, worden de bladeren van je ZZ plant geel, de stengel rimpelig en bruin. De ZZ plant is erg gevoelig voor overbewatering en als dat gebeurt, zullen de zwakkere stengels afsterven.

Daarom kun je je ZZ plant het beste maximaal één keer per maand grondig water geven. De plant kan zich gemakkelijk herstellen van te weinig water, maar te veel water geven is schadelijk.

Gerimpelde stengels op je ZZ plant

Terug naar boven

Als je ziet dat je ZZ plant gerimpelde stengels krijgt, kan dat twee dingen betekenen: Je ZZ plant heeft dorst, of ze heeft te veel water gekregen. Als je je ZZ plant een paar weken geen water hebt gegeven, dan heeft het waarschijnlijk dorst en zal water geven de rimpels oplossen. Als je je ZZ plant onlangs water hebt gegeven, heeft het waarschijnlijk te veel water gekregen en moet je het overtollige water afgieten en de grond volledig laten drogen.

Dan kun je het beste nog een paar weken wachten voordat je je plant weer water geeft. Als je hier meer hulp bij nodig hebt, kun je kijken op Hoe red je een plant van overbewatering.

Lichteisen voor je ZZ plant

Terug naar boven

Zoals we al eerder hebben uitgelegd gedijt de Zamioculcas Zamiifolia op plaatsen met weinig licht. De ZZ planten op de foto hieronder staan al meer dan een jaar in een donkere kamer zonder direct zonlicht, alleen indirect zonlicht door open deuren, en ze zijn kerngezond.

Hoe verzorg je een ZZ plant? (4)Er is een klein nadeel aan het houden van je ZZ planten op een plek met weinig licht, namelijk dat de groei van nieuwe stengels veel langzamer zal gaan. Je ZZ plant heeft, net als bijna elke andere plant, licht nodig om te groeien. Als je haar niet genoeg zonlicht geeft, zal ze het prima doen, maar ze zal niet groter worden.

De groei van je ZZ plant stimuleren

Terug naar boven

Als je ZZ plant een nieuwe stengel begint te groeien, zoals op de foto hieronder, is het belangrijk om het tijdelijk naar een lichtere plek te verplaatsen.

Hoe verzorg je een ZZ plant? (5)

Als je wel eens voor vetplanten hebt gezorgd, dan weet je wat er gebeurt als ze niet genoeg zonlicht krijgen: ze zullen proberen naar het licht toe te groeien en zich uit te rekken. De ZZ plant zal hetzelfde doen.

Als er een nieuwe stengel groeit, zal het proberen naar het licht toe te groeien. Als het niet genoeg zonlicht krijgt, zal de nieuwe stengel lang worden, met de bladeren ver uit elkaar. Dit ziet er niet mooi uit en de bladeren zullen lang lichtgroen blijven. Daarom is het belangrijk om groeiende ZZ planten een lichte plek te geven totdat de stengel volgroeid is. Als je wilt, kun je de plant op dat moment terugzetten naar de plek met weinig licht.

Een ZZ plant draaien

Terug naar boven

Zoals we in de vorige paragraaf hebben beschreven, hebben ZZ planten de neiging om naar het licht toe te groeien. Als je een duidelijke lichtbron hebt, zoals een raam in de buurt, zal je ZZ plant naar dit licht toe groeien.

Je kunt je ZZ plant helpen om recht te groeien door het af en toe 90 graden te draaien. Zo zorg je ervoor dat je ZZ plant recht groeit. Dit is alleen nodig als er een nieuwe stengel groeit. Gevestigde stengels zullen niet meer naar het licht toe groeien.

Bruine stengels en/of zwarte vlekken op je ZZ plant

Terug naar boven

ZZ planten zijn lichtarme planten. Als je ze te veel licht of zelfs direct zonlicht geeft, kunnen er zwarte vlekken op de stengels verschijnen. Deze vlekken zijn niet schadelijk, maar eerder een teken dat je je ZZ plant moet verplaatsen naar een donkerdere plek.

Zolang die plekken droog aanvoelen en niet plakkerig, hoef je je geen zorgen te maken. Maar deze plekken zullen niet terugkeren naar hun normale groene kleur, omdat dit zonnebrand is.

Temperatuursvereisten

Terug naar boven

De ZZ plant is een onderhoudsarme kamerplant die bekend staat om zijn glanzende groene bladeren en vermogen om in bijna elke omgeving te overleven. Maar voor de beste groei en gezondheid is het belangrijk om de plant de juiste temperatuur te geven.

Over het algemeen ligt het ideale temperatuurbereik voor een ZZ plant tussen de 18 en 28 graden Celsius. Dit temperatuurbereik is perfect om de ZZ plant te laten gedijen en groeien, omdat het een comfortabele temperatuur biedt voor de plant zonder dat het te warm of te koud is.

Het is belangrijk om te weten dat de ZZ plant temperaturen onder de 15 graden Celsius gedurende korte periodes kan verdragen, maar langere blootstelling aan koude temperaturen kan schade aan de plant veroorzaken en de groei beperken. Aan de andere kant zijn temperaturen boven de 30 graden Celsius ook slecht voor de plant, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat de bladeren verwelken en geel worden.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de ZZ plant wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, zoals bij een tochtig raam of een verwarming. Deze temperatuurschommelingen kunnen ook schade veroorzaken aan de plant en de algehele gezondheid aantasten.

Vochtigheidsniveaus

Terug naar boven

Hoewel de ZZ plant zich goed kan aanpassen aan verschillende vochtigheidsniveaus, geeft het toch de voorkeur aan een bepaalde luchtvochtigheid. In zijn natuurlijke omgeving groeit de ZZ plant in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoals tropische regenwouden. Hij overleeft echter ook in drogere omgevingen, waardoor het zich goed kan aanpassen.

Hoewel de plant kan overleven in omstandigheden met een lage luchtvochtigheid, moet je proberen een luchtvochtigheid van ongeveer 40-60% te handhaven voor optimale groei en gezondheid. Je kunt dit op verschillende manieren bereiken, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger, het groeperen van planten of het plaatsen van een bakje water bij de plant om de luchtvochtigheid te verhogen.

Een te hoge luchtvochtigheid (alles boven de 60%) kan echter leiden tot problemen zoals schimmelgroei en wortelrot, dus het is belangrijk om een balans te vinden in het handhaven van de luchtvochtigheid voor de ZZ plant.

Grond voor je ZZ plant

Terug naar boven

Je Zamioculcas Zamiifolia gedijt goed in een droge omgeving, wat betekent dat je grond moet gebruiken die je ZZ plant helpt om zo droog mogelijk te blijven, maar toch voldoende vocht opneemt als je water geeft. Je bent op zoek naar een succulentengrondmix of een grondmix die vocht niet te lang vasthoudt.

De ZZ plant slaat het meeste vocht dat het nodig heeft op in zijn bol en stam en is niet afhankelijk van de grond om gehydrateerd te blijven. Een mix van vetplanten- of cactusgrond is perfect voor de ZZ plant.

Je ZZ plant bemesten

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (6)

We hebben al besproken dat de ZZ plant heel langzaam groeit, als het al groeit. Snel groeiende planten hebben vaak veel voedingsstoffen nodig om snel te groeien. Op dezelfde manier heeft de ZZ plant niet veel voedingsstoffen nodig, omdat het langzaam groeit.

Als je ervoor kiest om je ZZ plant helemaal niet te bemesten, dan is dat prima. Ze heeft geen mest nodig. Als je het wel wilt bemesten om het te helpen wat meer te groeien, dan kan dat. Als je je ZZ plant wilt bemesten, doe dit dan aan het begin van de lente, wanneer de ZZ plant de groeiperiode ingaat en uit haar winterslaap komt.

Snoeien en trimmen van je ZZ plant

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (7)Je vraagt je misschien af of het nodig is om je ZZ plant te snoeien. Over het algemeen hoeven ZZ planten niet vaak gesnoeid of gesnoeid te worden, omdat ze van nature vrij compact blijven en niet de neiging hebben om uit te groeien. Als een stengel eenmaal zijn volle lengte heeft bereikt, zal het niet meer groeien.

Toch zijn er een paar situaties waarin snoeien een goed idee kan zijn. Als je ZZ plant bijvoorbeeld overgroeid is, kan het snoeien van enkele stengels helpen om nieuwe groei te bevorderen en je ZZ plant een schoner uiterlijk te geven. Ook als je ZZ plant vergeelde of beschadigde bladeren heeft gekregen, moet je die wegsnoeien om te voorkomen dat de plant energie verspilt aan ongezond blad.

Bij het snoeien van een ZZ plant is het belangrijk om een schone, scherpe schaar of snoeischaar te gebruiken en om zuiver te knippen. Het is ook belangrijk om niet te veel te snoeien, want ZZ planten kunnen gevoelig zijn voor te veel snoeien en kunnen moeite hebben om te herstellen van te veel bladverlies.

Omdat nieuwe stengels uit de wortelstok groeien, de bal aan de onderkant van de plant, heeft het geen duidelijke knopen op de stengel zelf. Als je een stengel afsnijdt, aan de onderkant of halverwege, groeit het niet verder. Er zullen ook geen nieuwe bladeren groeien als ze worden afgeknipt. De enige nieuwe groei komt van nieuwe stengels die uit de wortelstok komen.

Hoe snoei ik mijn ZZ plant goed zonder schade te veroorzaken?

Terug naar boven

Als je je ZZ plant op de juiste manier wilt snoeien, is het belangrijk om eerst te weten hoe de plant groeit. De Zamioculcas zamiifolia is een vetplant die water en voedingsstoffen opslaat in zijn wortelstokken, ondergrondse bollen die nieuwe stengels en wortels produceren. Dit betekent dat snijden in de wortelstokken de plant kan beschadigen en de groei kan vertragen.

Om je ZZ plant te snoeien, moet je eerst bepalen welke stengels of bladeren teruggesnoeid moeten worden. Normaal gesproken wil je alle gele of bruine bladeren of stengels die beschadigd of ziek lijken verwijderen. Je kunt ook stengels of bladeren terugsnoeien die te lang worden of de plant verdringen.

Gebruik voor het terugknippen van de stengels of bladeren een schone, scherpe snoeischaar of schaar. Het is belangrijk om schoon te knippen om schade aan de plant te voorkomen. Vermijd het gebruik van bot of vuil snoeigereedschap, omdat dit de stengels en bladeren kan pletten en bacteriën of ziekten in de plant kan brengen.

Voor grotere stengels of bladeren moet je misschien een scherp mes of ander snijgereedschap gebruiken. Nogmaals, zorg ervoor dat het gereedschap schoon is om schade aan de plant te voorkomen.

Na het snoeien is het een goed idee om je snoeigereedschap te steriliseren met alcohol of bleek om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Als extra stap kun je ook de bladeren en stengels van de plant afnemen met een vochtige doek om eventuele resten te verwijderen.

Je ZZ plant vermeerderen

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (8)

Vermeerdering is het proces waarbij je meer planten maakt van één plant. Het is verreweg de makkelijkste manier om meer planten in je verzameling te krijgen. Er zijn verschillende manieren om een ZZ plant te vermeerderen:

  • Vermeerdering door deling
  • Vermeerdering door bladeren

Vermeerderen door deling is de snelste manier, maar ook de schadelijkste. Als je je ZZ plant vermeerdert door deling, snijd je de grote bol in tweeën. In wezen scheur je twee delen van je planten van elkaar zodat er twee planten ontstaan. Je kunt dit doen, maar niet vaak. Het duurt lang voordat de bol weer zijn "normale" grootte heeft.

Loofvermeerdering is het nemen van een deel van de stengel met ten minste twee bladeren van de ZZ plant en dit in water of aarde stoppen en wachten tot er wortels groeien. Deze methode is minder schadelijk voor de ouderplant, dus dit kan een goede optie zijn als je je ZZ plant wilt vermeerderen. Als je ervoor kiest om leca te gebruiken voor deze methode, zul je na een paar weken wortels zien verschijnen (zie afbeelding hierboven). Het is een langzaam groeiende plant, maar wortels zouden vrij snel moeten verschijnen.

Er zullen nieuwe wortels verschijnen terwijl zich een nieuwe wortelstok vormt aan de basis van je stek. De basis zal langzaam dikker worden terwijl de wortels groeien en na verloop van tijd kun je merken dat de wortelstok nieuwe stengels begint te groeien. Het is een heel gemakkelijke plant om te vermeerderen, net als de meeste andere vetplanten.

Je ZZ plant verpotten

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (9)Een ZZ plant is een vrij onderhoudsarme kamerplant, maar het moet toch af en toe verpot worden om ervoor te zorgen dat het gezond blijft en genoeg ruimte heeft om te groeien. Verpotten moet meestal eens in de twee tot drie jaar gebeuren, of wanneer de plant uit zijn pot groeit.

Om te bepalen of een ZZ plant verpot moet worden, moet je kijken of de wortels zichtbaar uit de drainagegaten aan de onderkant van de pot steken. Zo ja, dan is het tijd om een grotere pot te zoeken en de plant wat meer ruimte te geven om te groeien.

Als je een ZZ plant gaat verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die slechts iets groter is dan de huidige pot. Te veel extra ruimte kan ervoor zorgen dat de extra grond in de pot te veel vocht vasthoudt en je plant te veel water geeft. Kies een pot met drainagegaten en voeg verse, goed drainerende grond toe gemengd met wat perliet of zand om de drainage en luchtstroom te bevorderen.

Haal de ZZ plant voorzichtig uit zijn oude pot, maak eventuele verwarde wortels los en plaag ze voorzichtig uit voordat je de plant in de nieuwe pot zet. Voeg meer aarde toe rond de plant en stamp het zachtjes aan om luchtzakken te verwijderen. Geef grondig water en zet de plant op een plek met helder, indirect licht.

De juiste grond kiezen bij het verpotten van een ZZ plant

Terug naar boven

Bij het verpotten van een ZZ plant is het belangrijk om de juiste potgrond te kiezen. Eerder in deze plantenverzorgingsgids hebben we gekeken naar de ideale grond voor deze plant en we kwamen tot de conclusie dat dit een succulentengrondmix was.

De ideale potgrondmix voor een ZZ plant moet bestaan uit een combinatie van algemene potgrondmix, veenmos, perliet en grof zand. Veenmos is een goede keuze omdat het vocht en voedingsstoffen vasthoudt, terwijl perliet helpt om de drainage en beluchting te verbeteren. Grof zand kan een meer open textuur creëren, waardoor water gemakkelijk kan weglopen en de wortels niet in het water blijven staan.

Dit type grond is extra belangrijk als je je ZZ plant gaat verpotten, omdat het een paar weken moet wennen aan zijn nieuwe groeiomgeving. Als je het de grond geeft waar het van houdt, de goed drainerende en zuurstofrijke grond, zal het zich veel gemakkelijker thuis voelen en zou je geen tekenen van stress moeten opmerken.

Seizoensverzorging voor een ZZ plant

Terug naar boven

De ZZ plant is een taaie plant die het het hele jaar door goed doet. Maar net als elke andere plant heeft de ZZ plant specifieke behoeften voor elk seizoen.

Tijdens de zomermaanden moet de ZZ plant vaker water krijgen dan in de winter. Dit komt omdat warmere temperaturen en extra zonlicht ervoor zorgen dat het vocht in de grond sneller verdampt. Om ervoor te zorgen dat de plant in deze periode gezond blijft, moet je het vaker water geven en de grond gelijkmatig vochtig houden, maar niet doordrenkt. Als je je plant een oppepper wilt geven, kun je het een paar keer bemesten tijdens het groeiseizoen: lente en zomer.

In de herfst kan de ZZ plant slapend worden, dan kun je het minder vaak water geven en moet je het niet bemesten. Dit komt omdat de plant langzamer groeit door de lagere temperaturen en minder zonlicht. In deze periode is het belangrijk om de grond iets droger te houden om wortelrot en andere vochtgerelateerde problemen te voorkomen.

Wanneer de winter aanbreekt, zal de ZZ plant waarschijnlijk volledig slapend zijn en nog minder water en geen bemesting nodig hebben. Het is echter nog steeds belangrijk om een consequent bewateringsschema aan te houden om te voorkomen dat de plant te veel of te weinig water krijgt. Het is ook cruciaal om de plant uit de buurt te houden van directe warmtebronnen, zoals radiatoren of open haarden, die het gebladerte kunnen beschadigen.

In de lente, als de temperaturen weer beginnen te stijgen en het daglicht langer wordt, zal de ZZ plant weer gaan groeien. Op dit moment is het belangrijk om weer regelmatig water te geven en te bemesten om de nieuwe groei te ondersteunen en de plant gezond te houden.

Zijn er specifieke stappen die ik moet volgen om mijn ZZ plant winterklaar te maken?

Terug naar boven

Er zijn een aantal specifieke stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je ZZ plant winterklaar is en beschermd tegen de kille wintertemperaturen. Ten eerste moet je de hoeveelheid water die je aan je plant geeft langzaam verminderen, omdat het tijdens de wintermaanden minder water nodig heeft.

Overweeg om je ZZ plant te verplaatsen naar een plek in huis die uit de buurt is van ramen en tocht. Dit zorgt voor een stabielere temperatuur en beschermt je plant tegen koude tocht.

Misschien wil je tijdens de wintermaanden wat extra vocht toevoegen aan de lucht rond je plant. De droge binnenlucht kan het vocht uit de bladeren verdampen en leiden tot bruinverkleuring of vergeling. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken of je planten bij elkaar zetten om een mini-microklimaat te creëren.

Je kunt ook overwegen om je ZZ plant wat kunstlicht te geven. Omdat er tijdens de wintermaanden minder natuurlijk licht is, is het een goed idee om extra verlichting aan te brengen om ervoor te zorgen dat je plant goed blijft gedijen. LED kweeklampen zijn een uitstekende optie voor kamerplanten, omdat ze veel licht geven zonder te veel warmte te genereren.

Plagen en ziekten

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (10)Verschillende veel voorkomende plagen kunnen ZZ planten aantasten, waaronder spint, wolluizen en schildluizen.

Spintmijten zijn kleine spinachtigen die moeilijk met het blote oog te zien zijn, maar hun aanwezigheid is vaak te zien aan kleine webben en vergeling of stippeling op de bladeren.

Wolluizen zijn insecten met een zacht lichaam die een witte, wasachtige substantie afscheiden en ze hebben de neiging om zich in groepen te verzamelen op moeilijk bereikbare plekken van de plant.

Schildluizen zijn kleine, platte, ovaalvormige insecten die zich vasthechten aan de stengels en bladeren van de plant en je kunt ze herkennen aan de aanwezigheid van verhoogde bulten op het oppervlak van de plant.

Om te voorkomen dat deze plagen je ZZ plant teisteren, is het belangrijk om de plant gezond en goed onderhouden te houden. Inspecteer de plant regelmatig op tekenen van plaagactiviteit en verwijder aangetaste bladeren of stengels onmiddellijk. Je kunt ook insecticide zeep of neemolie gebruiken om plagen te bestrijden. Houd de plant ook uit de buurt van andere aangetaste planten en was je handen voordat je de plant aanraakt om te voorkomen dat je ongedierte overbrengt.

Als je op zoek bent naar meer diepgaande informatie over dit ongedierte, kijk dan eens op De 7 meest voorkomende kamerplantenplagen en hoe ze te bestrijden.

Ziekten in je ZZ plant herkennen en behandelen

Terug naar boven

Naast een paar plagen die je ZZ plant kunnen aanvallen, zijn er ook een paar ziekten die de algehele gezondheid van je plant kunnen aantasten. Om de gezondheid van je ZZ plant te behouden, is het belangrijk om veel voorkomende ziekten te identificeren en te behandelen.

Hier zijn wat tips om dat te doen:

Veel voorkomende ziekten herkennen

ZZ planten kunnen worden aangetast door een aantal ziekten, waaronder wortelrot, bladvlekkenziekte en schimmelinfecties. Wortelrot is een van de meest voorkomende ziekten bij ZZ planten en wordt veroorzaakt door te veel water geven en slechte drainage. Bladvlekkenziekte wordt gekenmerkt door kleine bruine vlekken op de bladeren en wordt meestal veroorzaakt door schimmelinfecties. Schimmelinfecties kunnen ook vergelende bladeren op de plant veroorzaken.

Controleer de gezondheid van de plant

Controleer regelmatig de gezondheid van je ZZ plant door de bladeren, stengels en wortels te controleren op tekenen van ziekte. Kijk uit naar bruine of gele bladeren, zachte stengels of een vieze geur die uit de grond komt. Dit zijn allemaal tekenen dat je ZZ plant aan een ziekte kan lijden.

Ziekten behandelen

Als je vermoedt dat je ZZ plant aan een ziekte lijdt, onderneem dan onmiddellijk actie om de ziekte te behandelen. Begin met het verwijderen van geïnfecteerde bladeren of stengels en het wegsnijden van beschadigde wortels. Verpot de plant in verse grond of voeg een laag zand of stenen toe om de drainage te verbeteren. Als je een schimmelinfectie vermoedt, gebruik dan een schimmeldodende spray om de aangetaste plekken te behandelen.

Toekomstige ziekten voorkomen

Om ziekten in de toekomst te voorkomen, moet je je ZZ plant goed verzorgen. Dit betekent voldoende zonlicht, goede drainage en niet te veel water geven. Zet je ZZ plant niet in direct zonlicht of op een plek met extreme temperaturen. Zet je plant ook niet te dicht op andere planten, want dit kan de kans op ziektes vergroten.

Het herkennen en behandelen van veel voorkomende ziekten bij ZZ planten is essentieel om ze gezond en bloeiend te houden. Door regelmatig de gezondheid van je ZZ plant in de gaten te houden, direct actie te ondernemen om een ziekte te behandelen en toekomstige ziekten te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je plant blijft bloeien en schoonheid brengt in je huis.

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

Hoewel de ZZ plant over het algemeen veilig wordt geacht voor mensen, is er enige bezorgdheid over de toxiciteit voor huisdieren zoals katten, honden en andere dieren.

Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) is de ZZ plant giftig voor honden en katten. Het inslikken van de plant kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder braken, diarree en lusteloosheid. In ernstige gevallen kunnen huisdieren ademhalingsmoeilijkheden, toevallen en zelfs de dood krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat hoewel de ZZ plant giftig is voor huisdieren, het meestal niet dodelijk is en dat de meeste gevallen van vergiftiging bij huisdieren mild tot matig zijn. Als je echter vermoedt dat je huisdier een ZZ plant heeft binnengekregen of symptomen van vergiftiging vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk je dierenarts om hulp te vragen.

Om vergiftiging bij huisdieren te voorkomen, kun je ZZ planten het beste buiten het bereik van huisdieren houden en ze niet op plekken zetten waar huisdieren veel tijd doorbrengen.

Zamioculcas Raven

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (11)De Zamioculcas Raven, of "De zwarte ZZ plant", is een variëteit van de ZZ plant die dezelfde eisen stelt als de normale ZZ plant. Dit betekent dat je het op een plek met weinig licht in huis kunt zetten en dat het het prima zal doen. De zwarte bladeren zijn slechts een cosmetische mutatie van de plant, dus je kunt het op dezelfde manier verzorgen als de groene versie.

De Raven is iets zeldzamer dan de groene ZZ plant, dus het kan even duren voordat je er een kunt vinden.

Nieuwe bladeren

Terug naar boven

Hoe verzorg je een ZZ plant? (12)

Als je ZZ Raven nieuwe bladeren krijgt, zijn ze groen, net als de gewone groene plant. Na verloop van tijd worden ze echter langzaam zwart, zoals op de afbeelding hierboven.

Waarom groeit mijn ZZ plant niet of vertoont ze tekenen van onrust?

Terug naar boven

Als je ZZ plant niet groeit of tekenen van onrust vertoont, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zorg er ten eerste voor dat je plant de juiste hoeveelheid licht krijgt. ZZ planten gedijen goed in helder, indirect licht, maar direct zonlicht kan hun bladeren beschadigen. Dus als je je plant in een donkere hoek of direct zonlicht hebt gezet, kan dat de reden zijn achter de trage groei.

Een andere factor die de groei van je ZZ plant beïnvloedt is water. Te veel of te weinig water geven kan leiden tot het afsterven van de wortels, waardoor je plant minder snel groeit. Je moet je plant niet meer dan één keer per week water geven of wanneer de bovenste centimeter grond droog is.

Een slechte bodemkwaliteit of een gebrek aan voedingsstoffen kan ook de groei van je ZZ plant beïnvloeden. De ZZ plant hoeft niet bemest te worden, maar als je wilt dat het groeit, moet je het wel bemesten. Als je je plant lange tijd niet hebt bemest, krijgt het misschien niet de benodigde voedingsstoffen. Je kunt een langzaam vrijkomende meststof toevoegen of compost door de grond mengen om je plant een oppepper te geven.

Controleer tot slot of er ongedierte of ziekten zijn die je plant kunnen aantasten. Spint, wolluizen en schildluizen zijn veel voorkomende plagen die je ZZ plant kunnen aantasten. Let op tekenen zoals kleverige resten, webben of verkleuringen op de bladeren en stengels. Als je een van deze symptomen opmerkt, onderneem dan onmiddellijk actie om de plaag onder controle te krijgen.

Wat moet ik doen als mijn ZZ plant bladeren laat vallen?

Terug naar boven

Als je merkt dat je ZZ plant bladeren laat vallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst de vochtigheid van de grond. Zowel overbewatering als onderbewatering kunnen bladeren doen vallen. ZZ planten hoeven niet vaak water te krijgen, dus zorg ervoor dat de grond droog aanvoelt voordat je weer water geeft.

Een andere mogelijke oorzaak van bladval kan lichtgebrek zijn. ZZ planten hebben helder, indirect licht nodig om goed te gedijen, dus zorg ervoor dat je plant genoeg licht krijgt. Als je plant in een donkere hoek staat, overweeg dan om het te verplaatsen naar een iets lichtere plek.

Ongedierte of ziekten kunnen ook de oorzaak zijn. Controleer op tekenen van wolluizen of spint, die zich gemakkelijk kunnen verspreiden onder kamerplanten. Als je ongedierte vermoedt, isoleer je plant dan en behandel het onmiddellijk met een geschikt insecticide.

De natuurlijke groeicyclus van de ZZ plant bestaat uit het afvallen van oudere bladeren om ruimte te maken en energie te sparen voor nieuwe groei. Als er maar een paar bladeren afvallen en er gezonde nieuwe scheuten uitkomen, is dit waarschijnlijk gewoon onderdeel van de groeicyclus van de plant en niets om je zorgen over te maken.

Conclusie

Terug naar boven

De Zamioculcas Zamiifolia, beter bekend als ZZ plant, is een onderhoudsarme plant die perfect is voor plaatsen met weinig licht. Je kunt deze in donkere ruimtes in je huis of kantoor houden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je ze te weinig aandacht geeft. De ZZ plant gedijt goed als je het vergeet. Het is een langzaam groeiende plant, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je er snel te weinig ruimte voor hebt. Maar als je het wilt vermeerderen, dan kan dat.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags:beginnersvriendelijk, lichtarm, Specifieke Plantverzorgingstips

Geplaatst op: Feb 26, 2021Bijgewerkt op: Sep 21, 2023
Hoe verzorg je een ZZ plant? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6084

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.